zondag 3 juni 2012

tijdloze letters: k (en meerdere)

De letters van Utrecht

Op zaterdag 2 juni 2012 zijn de eerste 648 letters van de letters van Utrecht onthuld door de burgemeester van Utrecht. De letters van Utrecht is een project waarbij een gedicht in de stenen van de straten in het centrum van Utrecht te zien zijn. Eén karakter per steen, één steen per week. Iedere zaterdag houwt een steenhouwer de volgende letter uit. Zo ontstaan er in de loop der maanden woorden en in de loop der jaren zinnen. Afgelopen zaterdag zijn alle letters onthuld vanaf 1 januari 2000, over een totale lengte van 85 meter.



Het gedicht begint op de Oudegracht, op de hoek bij de Smeebrug en loopt richting het Ledig Erf. Het is een groeiend gedicht, een gedicht dat nooit af is. Elk jaar groeit het gedacht vijf meter, wanneer het stopt weet niemand. Zolang er mensen zijn die zich over dit project ontfermen, zullen dichters het gedicht voortzetten.



Het gedicht

Het Utrechts Dichtengilde zal de komende jaren verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het gedicht. De eerste woorden en zinnen zijn geschreven door Ruben van Gogh - Je zult ergens moeten beginnen om het verleden een plaats te geven, het heden doet er steeds minder toe. Hoe verder je bent, hoe beter. Ga maar door nu, Ingmar Heytze - laat je sporen na. Vergeet de flits waarin je mag bestaan, de wereld is je stratenplan. Was er een tijd dat je een ander was: die ging voorbij. Chrétien Breukers - Je bent die ander al. Je bent, zoals je weet, van dit verhaal de spil. Dit is de eeuwigheid. Die duurt. Die heeft de tijd. Ga daarom op in je verhaal en zwelg. Vertel. Alexis de Roode - Vertel ons wie je bent met elke stap. In ons verhaal verdwijnen wij vanzelf, en enkel jij blijft over op den duur. Jij en deze letters, die uit steen gehouwen zijn. Zoals de letters op ons graf. en Ellen Deckwitz - De barsten in de Dom. Naar de hemel opgestoken als een wijsvinger, om de schuldigen aan te duiden en meer tijd te eisen. Zodat we weer rechtop k








Helaas was ik verhinderd afgelopen zaterdag, dat speet me als 'letterkundige' echt heel erg. Dit initiatief vind ik zo prachtig, bijzonder en origineel dat ik er heel graag bij had willen zijn. En natuurlijk ook omdat ik trots ben op mijn schoonzus Hanneke Verheijke die het lettertype en logo heeft ontworpen. Gelukkig kan ik elke week op zaterdag nog een kijkje gaan nemen. En wat ik in de toekomst ook zeker zal doen is een letter schenken aan dit project. Voor 100 euro kun je namelijk je naam aan een letter verbinden en zo draag je letterlijk een steentje bij aan de voortzetting van het project.

Neem ook een kijkje op www.delettersvanutrecht.nl waar ook ik mijn informatie vandaan haalde en zo vrij was om wat foto's van te gebruiken. Daar staat nog veel meer informatie en leuke weetjes (zoals: als de Romeinen al met dit project begonnen zouden zijn, zou het gedicht nu zo'n 12 km lang zijn). Maar beter is nog om het met eigen ogen te bekijken, een steen te kopen voor een geliefde en zo voor altijd verbonden zijn.



2 opmerkingen:

  1. Ook leuk: zoekacties 'Letters'in de beeldbank van Het Utrechts Archief.
    http://www.hetutrechtsarchief.nl/zoeken/?q=letter&s=collectie%2fbeeldmateriaal%2ffotografische_documenten&p=1

    Bijvoorbeeld: http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1930-1940/300434

    BeantwoordenVerwijderen