dinsdag 31 augustus 2010

Oude letters: 100 jaar leesplankje

Het leesplankje bestaat honderd jaar. Iedereen kent aap, noot en mies. Of het nu is omdat je er zelf mee hebt leren lezen of omdat je altijd wel iemand kende die zo'n ouderwetse schoolplaat met alle woorden erop thuis had hangen. Het leesplankje is nogal aan verandering onderhevig geweest. Mijn eerste woord was boom, daarna kwam roos en vis. Mijn zoontje van zes (groep drie) leert nu lezen en zijn eerste woord was maan. Daarna overigens ook roos en vis. Ik was de eerste schooldag van de eerste klas ziek thuis en een jongetje uit mijn klas kwam het 'huiswerk' brengen. Een grote b die ik over moest trekken. Zoonlief komt thuis met een vel vol met de letter m. Leren schrijven en lezen is vooral veel, heel veel oefenen.

Het bekende leesplankje met aap, noot en mies werd rond 1910 uitgegeven door de firma Hoogeveen. Wim heeft een pet op en kees en bok staan dezelfde kant op.


In 1955 heeft Wim zijn pet afgedaan en kijken de hond en de bok niet meer dezelfde kant op.


In 1967 was het plankje al van kunststof en zaten er lettertjes aan de zijkant van het plankje. Hierna werd deze leesplank niet meer in het onderwijs gebruikt.


In Zuid-Afrika werd er met soortgelijke leesplankjes gewerkt. Alleen de woorden waren uiteraard anders. Dit is een exemplaar uit 1925. Let op het woord saag en tou!


Wil je meer weten over leesplankjes, kijk dan eens op www.leesplankjes.nl. Of bekijk de uitzending van EenVandaag (van vandaag: 31 augustus 2010), via uitzending gemist of: www.eenvandaag.nl/binnenland/36299/100_jaar_leesplankje.

Op de afbeeldingen van de leesplankjes ligt het copyright bij Wolters-Noordhoff bv.

Geen opmerkingen: